Hur påverkades din webbplats av Googles uppdateringar?

Varje enskild insats kanske inte spelar jättestor roll, men sammantaget kommer skillnaden att bli klart märkbar.

Under sommaren utförde Google ett par uppdateringar i sina sökalgoritmer. En av dessa uppdateringar skedde i juni och kallas Core Web Vitals. Den innebär att hastighet och användarvänlighet får en större betydelse när det gäller placeringar i sökresultatet. En snabbare hemsida får nu större fördelar i sökresultatet jämfört med långsamma webbplatser. Hur påverkades din webbplats?

Detta innefattas av Core Web Vitals

De delar som Google väljer att värdera högre än tidigare som viktiga faktorer är de som kallas:

  • Largest Contenful Paint
  • First Input Delay
  • Cumulative Layout Shift

Här kommer en kortfattad beskrivning av dessa.

Largest Contentful Paint

Largest Contenful Paint innebär kort och gott det största enskilda elementet som laddas synligt på skärmen. Det kan exempelvis vara en bild som ligger i toppen av innehållet eller sidans huvudrubrik. Numera har alltså Google valt att prioritera laddningstiden för att få det objektet fullt synligt.

First Input Delay

First Input Delay mäter tiden fram till att besökaren kan börja interagera på webbsidan. Exempel på det är hur fort menyn laddar och kan användas eller hur snart det går att börja fylla i ett kontaktformulär.

Cumulative Layout Shift

Cumulative Layout Shift står för hur stabil layouten är när sidan laddas. Det är en stor fördel om en sidas ingående delar ligger på rätt plats så fort som möjligt och inte hoppar runt för mycket vartefter bilder och text laddar färdigt.

Hur får du en snabbare hemsida?

Du som äger en hemsida som drabbats negativt i sökresultatet efter Googles uppdatering, eller om du ska bygga en helt ny sida och vill få så bra effekt som möjligt, finns det givetvis en del faktorer som påverkar resultatet. För att se hur din sida står sig kan du mäta hastigheten via denna länk.

Nedan ser du vilka som är de största faktorerna när det gäller en webbsidas laddningshastighet.

Webbhotell

En viktig del när det gäller laddningshastighet är att välja rätt webbhotell. Hastigheten och prestandan varierar mycket mellan olika aktörer och det är svårt att på förhand veta hur snabbt ett webbhotell egentligen är. Det finns givetvis ett flertal leverantörer som är duktiga och själva använder vi oss av Oderland så mycket som möjligt. Det är nog det webbhotell som nämns oftast i diskussions- och forumtrådar som handlar om snabba webbhotell i Sverige.

Publiceringsverktyg

Sedan många år tillbaka byggs de flesta webbplatser i så kallade publiceringsverktyg och inte med hårdkodade filer. Det finns väldigt många olika typer av publiceringsverktyg med olika för- och nackdelar. En del webbyråer använder sig av egenkodade system, vissa organisationer föredrar system med en ganska hög licenskostnad men vanligast är att bygga sin webbplats i WordPress.

Det finns säkert mindre, mer avskalade system att använda som är snabbladdade, men WordPress är också snabbt och har många andra fördelar vi inte går in djupare på i den här artikeln.

Tema

I WordPress är det ett så kallat tema som ligger till grund för själva designen. Det finns tusen och åter tusen teman att använda sig av. Vissa är gratis och vissa är premiumteman som kostar en mindre summa pengar.

Olika teman skiljer sig mycket åt när det gäller funktioner och antal ingående filer. Det är mycket viktigt att välja rätt tema till sin webbplats. De allra flesta sajter klarar sig mycket bra med mindre, mer avskalade teman och kan därmed bli mer snabbladdade.

När det gäller val av tema är det enkelt att installera flera stycken och mäta hur snabba de är i sitt grundutförande. Du kommer att bli förvånad över hur mycket det kan skilja sig åt mellan olika teman.

Pagebuilder

För att det ska vara enkelt att bygga snygga och varierande undersidor till en webbplats används ofta någon typ av pagebuilder. En pagebuilder gör att det blir enkelt att placera bilder, text och annat innehåll på ett kreativt och snyggt sätt på sidan. De innehåller dessutom ofta andra funktioner såsom exempelvis sliders och formulär.

Precis som betydelsen av temavalet gäller det att välja rätt pagebuilder. Det skiljer mycket i laddningstid för pagebuilders från olika leverantörer. Sedan måste du också väga in hur enkelt det ska vara ett arbeta med webbplatsen och vilka funktioner den kanske kräver.

Bilder

Bilder används med fördel, dels för att göra en sida snyggare, men även för att göra innehållet visuellt enklare att förstå. Om du använder bilder fel slukar de mycket laddningstid och kan göra en webbplats rejält långsam. De måste därför anpassas på allra bästa sätt för snabb visning på webben.

Till att börja med måste du se vilken pixelstorlek respektive bild måste ha för att visas på ett bra sätt. Skala alltid om bilderna så att de inte blir onödigt stora i sina dimensioner.

En annan viktig sak gällande bilder är att komprimera filstorleken så mycket som möjligt, utan att få för dålig bildkvalitet. Använd även filformaten WebP och svg om möjligt, då filstorleken blir mindre.

Andra sätt att snabba upp laddningstiden för bilder är att använda sig av LazyLoad och CDN. För detta finns det ett flertal tilläggsmoduler respektive tjänster.

Andra tillägg

Ytterligare delar som kan förbättra laddningshastigheten är att använda sig av caching på webbplatsen samt att baka samman och minimera CSS- och JavaScriptfiler. För detta finns också en uppsjö av tilläggsmoduler till WordPress.

Sammanfattning

För att din webbsida inte ska drabbas negativt och hamna längre ner i sökresultatet efter Googles senaste uppdatering finns det en hel del både enklare och svårare saker att tänka på. Var noggrann i varje steg av ditt arbete och försök att spara laddningstid på alla sätt som går. Varje enskild insats kanske inte spelar jättestor roll, men sammantaget kommer skillnaden att bli klart märkbar.

Kontakta oss

Vi brinner för att hjälpa våra kunder till framgång och utveckling med hjälp av marknadsföring, design och kommunikation. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig.