Google premierar SSL-krypterade hemsidor

För någon månad sedan gick Google ut med att från och med då kommer SSL-krypterade hemsidor ha en fördel när det gäller placeringar i Googles sökresultat. Rekommendationen är därmed att åtgärda detta så fort som möjligt. Kortfattat skickar en SSL-krypterad hemsida skyddad information från webbservern till webbläsaren, och ger då ett säkrare surfande.

VAD INNEBÄR SSL-KRYPTERING?

Kryptering som sådan går långt tillbaka i historien. Redan på Julius Caesars tid användes kryptering när viktiga meddelande skulle transporteras mellan olika personer. Detta för att säkerställa att om meddelandet skulle hamna hos fel person skulle det inte kunna tolkas. För att mottagaren skulle kunna tyda meddelandet var han eller hon tvungen att använda sig av en tidigare bestämd krypteringsnyckel.

SSL-kryptering fungerar i princip på samma sätt, men sker mellan webbservern och den mottagande webbläsaren. Innan information skickas från webbservern är den i kontakt med webbläsaren och krypteringsnyckel bestäms. När detta är gjort krypteras informationen som ska skickas och då den når webbläsaren låses informationen upp och presenteras på korrekt sätt för mottagaren.

En SSL-krypterad hemsida är alltså en säker hemsida och från att mest ha varit sidor med exempelvis kortbetalning som har använt sig av metoden vill nu Google att alla sidor ska bli säkrare. Därför kommer detta få en mer framträdande betydelse i Googles sökalgoritm.

HUR SER JAG OM EN SIDA ÄR SSL-KRYPTERAD?

Det enklaste sättet är kort och gott att kolla på hemsidan adress i adressfältet. En ej krypterad sida har adressen http://www.exempel.se medan en krypterad sida får ett ”s” som ett litet tillägg i adressen och ser ut på följande sätt, https://www.exempel.se.

De flesta webbläsare markerar även detta genom att exempelvis markera detta med ett hänglås i samband med adressfältet och i vissa fall förtydligas detta genom grönmarkering.

HUR SSL-KRYPTERAR JAG MIN HEMSIDA?

Det allra första du måste göra är att skaffa ett så kallat SSL-certifikat. Vissa webbhotell erbjuder detta gratis medan andra webbhotell tar betalt för det. Sedan måste certifikatet aktiveras för din domän på webbservern.

När detta är gjort fungerar hemsidan med adressen https://www.exempel.se. Dock är det så att den även fungerar med gamla adressen http://www.exempel.se och då det är den gamla adressen som är indexerad hos exempelvis Google är det den gamla adressen besökarna kommer in på.

För att motverka detta krävs att en ompekning av den gamla adressen sker till den nya. Viktigt i det här fallet är att den ompekningen sker på ett korrekt sätt, så att Google tolkar att den gamla adressen för både startsidan och alla undersidor är permanent flyttad till den nya. Då flyttas alla gamla rankingparametrar till de nya adresserna och du tappar inte i position i Googles sökresultat.

Innan denna ompekning sker är det viktigt att alla interna länkar på hemsidan, samt sökvägar till bilder och andra filer, har uppdaterats till https-adresser.

Låter detta krångligt? Det är viktigt att hålla tungan rätt i munnen och en ovan hemsidesägare bör inte ge sig på detta själv, då ett felaktigt förfarande kan göra att hemsidan faller ur Googles index helt och hållet.

Kontakta oss

Vi brinner för att hjälpa våra kunder till framgång och utveckling med hjälp av marknadsföring, design och kommunikation. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig.