5 saker du kan göra själv vid sökmotoroptimering

Metoderna att nå ut med sina tjänster och produkter till både befintliga och presumtiva kunder är många.

Metoderna att nå ut med sina tjänster och produkter till både befintliga och presumtiva kunder är många. En mycket viktig väg att hittas av nya kunder är genom sökningar i olika sökmotorer och i Sverige är det Google som är den viktigaste genom att den 95% av marknaden.

Det finns egentligen två stora argument till att det är viktigt att placeras bra i Google sökresultat på viktiga ord och det är att 93% av alla researchprocesser startar med en webbsökning och att konverteringsgraden från sök är 10 gånger högre en konverteringsgraden på besökare via sociala medier. En besökare från en webbsökning har sökt aktivt efter produkten eller tjänsten och är genuint intresserad av vad du kan erbjuda.

För att lyckas nå bra placeringar i Google sökresultat krävs ett genomtänkt, men ofta även hårt, arbete. Nedan tipsar vi om 5 saker du ganska enkelt kan göra själv vid sökmotoroptimering.

1. SÖKORDSANALYS

För att din verksamhet ska hittas av personer med potential att slutligen bli kunder måste det grundläggande arbetat med sökordsanalysen vara genomtänkt och genomarbetat. Sökordsanalysen innebär kort och gott att hitta de sökord eller sökfraser som ger dig bäst besökare till din hemsida. När det gäller riktigt konkurrensutsatta sökord kan det vara svårt att få ett bra resultat, hur hårt en sida än optimeras. Då kan det vara bättre att satsa på närliggande sökord eller sökfraser, där det finns en rimlig chans att synas bra vid sökningar.

2. TITLE-TAGGAR

När du har hittat de sökord du främst vill hittas på är det viktigt att få med dessa i de så kallade title-taggarna på sajtens olika undersidor. Title-taggen är den text som beskriver sidan i fliken längst upp i webbläsaren. Hur du kan ange den kan vara lite olika beroende på system som sidan är byggd i, men i de flesta moderna system skapas den automatiskt utifrån den huvudrubrik som sätts på respektive undersida.

3. RUBRIKER

När det gäller rubriker rekommenderar vi att du arbetar med både huvudrubrik och underrubriker. Det viktigaste sökordet för varje specifik undersida på sajten ska finnas med i både huvudrubriken och en underrubrik. Övriga underrubriker kan sedan innehålla närliggande sökord eller sökfraser.

4. BRÖDTEXTEN

Sökordet du vill hittas på måste finnas med minst en gång i brödtexten på den undersidan du sökmotoroptimerar. Kan du få in det på ett par ställen är det ingen nackdel. Utöver detta är det bra att försöka få med synonymer till det exakta sökordet och även närliggande sökord. Det är också viktigt att tänka på att Google gillar text – mycket text. Det gäller att hitta en avvägning i textmängden så att besökaren snabbt och enkelt hittar den information han eller hon söker, samtidigt som Google ska uppfatta sidan som informativ och värdefull inom sitt område.

5. BILDER

Bilder i sig kan inte Google se vad de innehåller eller föreställer. Det hjälper alltså inte att ha text i en bild. Det du ska tänka på när det gäller bilder är att ge dem relevanta filnamn. I stället för exempelvis IMG18453.jpg kan du ge bilden filnamnet castrol-motorolja.jpg om det är just det som bilden föreställer. Det är också viktigt att komprimera filstorleken, så mycket som går utan att kvaliteten på bilden dras ned för mycket. Det sista du sedan kan göra när det gäller bilder är att även få med sökordet i bildens så kallade alt-tagg. Den texten läser Google av som en beskrivande text över bildinnehållet. Hur du får in den texten beror lite på vilket system din hemsida är uppbyggd i, men i de flesta fall gör du det i samband med att du laddar upp bilden på sidan.

Vill du veta mer kring vad vi kan hjälpa dig med när det gäller sökmotoroptimering är du varmt välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Vi brinner för att hjälpa våra kunder till framgång och utveckling med hjälp av marknadsföring, design och kommunikation. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig.